Asfalt Plenti Tartım Sistemi
Asfalt plenti tartım sistemi, asfalt plentinde kullanılan malzemelerin, karışım reçetesine göre hassas bir şekilde ölçülmesi ve karıştırıcıya ilave edilmesini sağlayan sistemdir. Bu sistem, asfaltın kalitesini ve dayanıklılığını doğrudan etkiler.
Asfalt plenti tartım sistemi, genel olarak aşağıdaki bileşenlerden oluşur:
- Besleme ünitesi: Malzemelerin depolandığı ve plente beslenmesini sağlayan ünitedir.
- Tartım ünitesi: Malzemelerin ağırlığını ölçen ünitedir.
- Transfer ünitesi: Ölçülen malzemelerin karıştırıcıya iletildiği ünitedir.
Besleme ünitesi, malzemelerin depolandığı ve plente beslenmesini sağlayan ünitedir. Agregalar asfalt plenti tesisinin kule grubunda yer alan elek tarafından elenir ve çeşitli ebatlarda ayrılır.Ayrılan melzemeler elek altı siloda ebatlarına göre sınıflandırılarak ayrılmış olur. Bu silolardan malzemeler istenilen miktarlarda alınması amacıyla tasarlanmış klape sistemi sayesinde agrega kantarına sevk edilir kantar her malzeme için ayrı ayrı kapaklardan geçerek tartım yapılır. İhtiyaç duyulan malzemelerin alımı tamamlandığında kantarda bulunan boşaltma kapakları açılır ve tartımı yapılan agrega karıştırıcıya boşaltılır.
Aynı şekilde asfalt plenti filtre sistemi ile tutulan filler tozları ve diğer toz bileşenler elek altı siloda uygun yerlere elevatörler ile taşınır ve burada kullanıma hazır şekilde bekletilir.reçetede istenen miktarlarda filler ve diğer toz bileşenler yıldız besleyiciler ile kantarlara beslenerek tartımı sağlanır. Tartımı yapılan toz bileşenler helezon yada klapeler ile karıştırıcıya boşaltılır.
Asfalt plenti alanında bulunan stok tanklarındaki bitüm yapılan borulama hatları ve pompalarla tartım katında bulunan bitüm tankına kadar getirilir.bitüm kantarına pompalar ile ihtiyaç kadar ürün alınır tartılır ve kantardan emiş yapan pompalar ile karıştırıcıya boşaltılır.Bitüm kantarları boşaltma sistemlerine göre pompalı boşaltma yada serbest akış ile boşaltma sistemine göre 2 sınıfta üretilir.Aynı zamanda ısıtma sistemine görede elektrik ısıtmalı yada kızgın yağ ısıtmalı olarak ta ayrıca sınıflandırılır.
Tartım ünitesi, malzemelerin ağırlığını ölçen ünitedir. Tartım ünitesi, genellikle elektronik yük hücreleri kullanılarak yapılır. Tartım ünitesi, malzemelerin karışım reçetesine uygun olarak tartılmasını sağlar.
Asfalt plenti tartım sistemi, manuel veya otomatik olarak çalıştırılabilir. Manuel sistemlerde, operatör malzemelerin ağırlığını elle ayarlar. Otomatik sistemlerde ise, malzemelerin ağırlığı bilgisayar tarafından reçeteye göre kontrol edilir.
Asfalt plenti tartım sistemi, asfalt üretiminde önemli bir rol oynar. Bu sistem sayesinde, asfaltın kalitesi ve dayanıklılığı sağlanır.
Asfalt plenti dozajlama sisteminin temel işlevleri şunlardır:
- Malzemelerin karışım reçetesine göre doğru oranda ölçülmesi
- Malzemelerin karışıcıya düzgün ve sabit bir şekilde beslenmesi
Asfalt plenti dozajlama sistemi, asfalt üretiminde kalite ve verimliliği artırmak için önemli bir araçtır.
Alfamix Asfalt Plenti Dozajlama Sistemi Özellikleri
- Agrega kantarı plent kapasitesine göre çeşitli büyüklüklerde üretilir. 4 adet loadcell ile hassas tartım yapılır.
- Agrega kantarını besleyen klape sistemimizde her malzeme gözü için 1 adet büyük 1 adet küçük olmak üzere 2 adet pnömatik kontrollü kapak bulunur. Bu sayede reçetenize uygun malzeme alımı gerçekleştirilir.
- Agrega kantarımızda 2 adet boşaltma kapağı bulunmaktadır. Bu kapaklar birer adet piston ile tahrik edilmektedir. Bu sayede hızlı deşarj olması sağlanır.
- Filler dozajlama sisteminde 1 adet filler kantarı bulunmaktadır. Bu kantar 3 adet loadceel ile tartılır.
- Filler Kantar altında 1 adet pnömatik aktüatörlü kelebek klape ve 1 adet filleri miksere taşıyan helezon bulunur.
- Ayrıca filler kantarını besleyen göz ile kantar arasında 1 adet yıldız besleyici bulunmaktadır. Bu hava kilidi ile istenilen miktarda fillerin alınması sağlanır. Opsiyonel olarak hava kilidinin üzerine sürgülü klape de eklenebilir.
- Bitüm kantarımızda 3 adet loadcell ile hassas tartım sağlanır.
- Bitüm kantarında, boşaltma sisteminde 1 adet pompa vardır. Kantar içerisindeki malzeme pompa vasıtası ile miksere basıldığı için daha hızlıdır ve daha etkili boşaltma sağlar.
- Manyetik şalterli, paslanmaz gövdeli şamandıra sistemi ile bitüm taşma riski en aza indirilir.
Asfalt plenti tartım sisteminin doğru çalışması, asfaltın kalitesini ve dayanıklılığını doğrudan etkiler. Bu nedenle, sistemlerin düzenli olarak bakımının yapılması ve kalibre edilmesi önemlidir.